Unde se duc banii alocati educatiei?
Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, finanțarea educației naționale ar trebui să beneficieze anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale de minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Învățământul de stat este gratuit, iar pentru unele activități, niveluri, cicluri și programe de studii se pot percepe taxe, în condițiile stabilite de lege.
Finanțarea unităților de învățământ preuniversitar cuprinde:
- finanțarea de bază;
- finanțarea complementară;
- finanțarea suplimentară;
- Alte tipuri de venituri.
Uitându-ne la execuția bugetară pentru 2016[1] pentru capitolul învățământ, se poate observa o execuție de 23 miliarde[2]. Din cele 23 miliarde alocate pe capitolul învățământ în bugetele unităților de învățământ preuniversitar (excluzand cele speciale) au fost cheltuite 13 miliarde, din care 0.3 miliarde prin bugetele UIP-urilor care au ca sursă bugetul Ministerului Educației Naționale [3] și 12.7 miliarde prin bugetele locale[4].
Uitându-ne la bugetele UIP-urilor care au ca sursă bugetele locale din cele 12.7 miliarde, 11.5 miliarde (90.4%) o reprezintă finanțarea de bază.
Uitându-ne la cele 1.2 miliarde rămase (care nu intră în tipurile de cheltuieli aferente finanțării de bază) se pot observa care sunt principalele tipuri de cheltuieli finanțate din bugetele locale:
- Hrană pentru oameni, reprezentând cheltuielile pentru cantinele școlilor;
- Reparații curente;
- Burse;
- Ajutoare sociale în numerar – pt copii cu CES (bani veniți tot de la bugetul de stat);
- Construcții și alte active fixe.
Materialele didactice (cărți, publicații, materiale de laborator, reactivi) reprezintă doar 0,31% din totalul fondurilor alocate.
Mai multe detalii gasiti in infograficul de mai jos.